Achtergrond indelingskeuzes 2023/2024

De indeling van de SOS competitie 2023/2024 is een week geleden verspreid en in Netstand gezet en inmiddels ook definitief. Een paar clubs hebben bij de competitieleiding bezwaar gemaakt tegen het feit dat er enkele klassen zijn waarin twee teams van dezelfde vereniging zitten, en met name tegen het feit dat die teams elkaar treffen in ronde 2 in plaats van in ronde 1. Dat zou in strijd zijn met het reglement en serieuze competitievervalsing.

Bij deze een korte uitleg hoe dat zo gekomen is en waarom dat nu ook zo blijft. Leidend bij de indeling zijn reisafstanden, zoals de afgelopen jaren met elkaar afgesproken. Natuurlijk is het niet ideaal teams van dezelfde vereniging bij elkaar te zetten, maar in de voorkomende gevallen gaven de alternatieven serieuze problemen. Vervolgens is het zo dat verenigingen ook wensen aangeven over gelijk of juist niet gelijk thuis spelen van hun teams (40 clubs gaven dergelijke wensen op dit seizoen), en er voorkeuren zijn om bepaalde wedstrijden in de slotronde te agenderen met het oog op de reisafstand. Tevens zijn er poules met 9 teams. Er bestaat in zo’n poule geen combinatie van lotingsnummers die tegengesteld uit en thuis spelen en bovendien in de eerste ronde tegen elkaar uit komen (bij een poule van 10 zou dat wel kunnen). De competitieleiders proberen aan zoveel mogelijk wensen te voldoen. Ze kunnen nooit volledig aan alle eisen en wensen voldoen en proberen zo dicht mogelijk bij een acceptabele indeling te komen.

Inderdaad is het zo dat ons wedstrijdreglement stelt dat een onderling treffen in ronde 1 dient plaats te vinden. Een weeffout, wat ons betreft. De visie dat een treffen in ronde 2 verregaande competitievervalsing zij, delen wij beslist niet. In voorgaande jaren hebben we dit ook al eens moeten doen, zonder dat dat tot protesten leidde. Er is afgelopen week ook gekeken hoe de KNSB dit doet. Welnu, daar kent het reglement dit voorschrift niet en ook daar zien we dat een onderling treffen diverse keren in ronde 2 is geagendeerd. Ook bij andere regionale bonden zijn we een dergelijke rigide beperking niet tegengekomen. De competitieleiding is daarom ook van mening dat we dit artikel komend jaar zouden moeten aanpassen, in die zin dat een onderling treffen in de eerste 2 ronden zou moeten plaatsvinden.

Mede namens de competitieleiding,
Henk van Lingen,
Voorzitter Stichts-Gooise Schaakbond.